Information

Les bureaux de l’administration seront fermés les jours suivants : Le samedi 27 avril, le mercredi 1er mai (Fête du travail), le jeudi 9 et le samedi 11 mai (Ascension), le samedi 18 et le lundi 20 mai (Pentecôte)

Aller au contenu. | Aller à la navigation

Navigation

Navigation
Menu de navigation
Vous êtes ici : Accueil / Loisirs / Tourisme / Circuits de promenades / Bornes sans frontière / Panneau 1

Panneau 1

Borne 158 et Helle-frontière / De Helle, voormalige staatsgrens

De Helle, voormalige staatsgrens

De Helle, etymologisch "heldere rivier", ontspringt op het plateau van de Hoge Venen, dichtbij "Fontaine Perigny" en mondt uit in de Vesder bij Eupen. Na het Congres van Wenen (1815) werd de rivierbedding bij het traktaat van Aken (1816) aan Pruisen toegekend en werd de linkeroever ervan vastgelegd als de grens tussen het Koninkrijk Pruisen en het Koninkrijk der Nederlanden, waarvan België deel uitmaakte. Tussen de Hoegne en de Helle werden vervolgens houten paaltjes (nummers 148-157) geplaatst.

Na de onafhankelijkheid van België in 1830 werd de grens tussen België en Pruisen bepaald door een nieuwe stenen grens (namelijk markering 156 bij Fontaine Périgny).

De hier afgebeelde grenspaal N° 158 is de eerste paal die de Helle-grens overneemt na het begin van zijn Venen-route bij paal 157.

Sinds het Verdrag van Versailles van 1919, dat de territoriale grens van België naar het oosten verschoof, duiden deze voormalige Belgisch-Pruisische grensmarkeringen alleen nog maar de grenzen tussen de gemeenten van de Oostkantons en de rest van Wallonië uit. De Helle scheidt Baelen-Membach van Waimes (tot aan de Herzogenhügel) en dan van Eupen. Vervolgens markeren de grensstenen 158 tot 186 Baelen en Eupen tot aan de straat van Herbesthal, ten zuiden van de E40.

Actions sur le document