Aller au contenu. | Aller à la navigation

Navigation

Navigation
Menu de navigation
Vous êtes ici : Accueil / Loisirs / Tourisme / Circuits de promenades / Bornes sans frontière / Panneau 4

Panneau 4

La Maison royale / Het Koninklijk Huis

Het Koninklijk Huis

Gebouwd op het grondgebied van Eupen, op de grens van Membach, werden het huis en de bijgebouwen op het einde van de 19de eeuw aangekocht door Filips van Saksen-Coburg-Gotha, graaf van Vlaanderen (1837-1905), vader van koning Albert I, om er een prachtig jachthuis aan de rand van het Hertogenwald van te maken.

De bijgebouwen, ooit een textielfabriek, zijn omgebouwd tot stallen, stro- en veevoederschuren, werkplaatsen voor een smid en een zadelmaker, en schuren voor de rijtuigen gebruikt door de Koninklijke familie en haar gasten, onder wie koning Leopold II, die zijn broer Philip vaak vergezelde naar Membach.

Het Koninklijk Huis werd tijdens de oorlog van 1914-1918 door de Duitse troepen en daarna door geallieerde troepen bezet, die beide helaas weinig respect hebben getoond voor de gebouwen. Beschadigd tijdens de oorlogsjaren en te lang in de steek gelaten, werd het huis, dat in verval was geraakt en als onherstelbaar beschouwd, in de jaren 1920 afgebroken. Er bleven slechts twee gebouwen over, die tijdens de Eerste Wereldoorlog als Russisch gevangenkamp hadden gediend en later werden hergebruikt voor landbouwdoeleinden. Deze Russische gevangenen maakten deel uit van een contingent van 1600 arbeiders die in april 1916 onder dwang werden ingezet om het team te versterken dat in 7 maanden tijd het spoorwegviaduct Moresnet bouwde.

Actions sur le document