Aller au contenu. | Aller à la navigation

Navigation

Navigation
Menu de navigation
Vous êtes ici : Accueil / Loisirs / Tourisme / Circuits de promenades / Bornes sans frontière / Panneau 5

Panneau 5

Nos balades en bordure des Cantons de l'Est / Wandelingen langs “Grensstenen zonder grens"

Wandelingen langs “Grensstenen zonder grens"

U staat hier aan het begin van onze rondwandelingen langs de oude Belgisch-Pruisische grens.

Ze brengen u naar de grens van onze naburige en vriendelijke gemeente: Eupen. Sinds het Verdrag van Versailles in 1919 maken de Oostkantons, voortaan "Ostbelgien", integraal deel uit van België. Ze behoorden een eeuw lang tot het koninkrijk Pruisen, na het Congres van Wenen in 1815. De landpalen langs de voormalige Belgisch-Pruisische grens zijn genummerd van 75 (Deiffelt, Luxemburgse grens) tot 193 (Gemmenich, Duits-Nederlandse grens). Onze wandelingen in Baelen volgen de grensstenen van de Helle (paal 158) naar de straat van Herbesthal (paal 186), in de oplopende volgorde van hun nummering, langs de voormalige "Cercle van Eupen". De stenen zijn kalkstenen (Belgische blauwe steen), achthoekig in doorsnede, of vierkant met uitgesneden hoeken.

Elke wandeling heeft een verschillende kleur (nationale kleuren); de routes meten respectievelijk 9,6 km (noordelijke lus, Baelen, blauwe borden, ersatz zwart), 7,4 km (Centrum, Membach, gele borden ) en 9 km (Zuid, Hertogenwald, rode borden).
Hierbij de bakens van onze drie lussen. De noord- en centrum- lussen vertrekken vanuit Membach; de zuidelijke lus begint op de parkeerplaats van camping Hertogenwald.

Actions sur le document