Aller au contenu. | Aller à la navigation

Navigation

Navigation
Menu de navigation
Vous êtes ici : Accueil / Loisirs / Tourisme / Circuits de promenades / Bornes sans frontière / Panneau 6

Panneau 6

Le Garnstock / De Garnstock

De Garnstock

Het Verdrag van Aken, ondertekend in juni 1816, bepaalt de grenzen tussen Pruisen en de Nederlanden en, vanaf 1830, België. Deze nieuwe lijn wordt door het leggen van stenen op specifieke locaties zichtbaar ; ze bakende de gemeenten Baelen en Membach alsook die van Eupen en Kettenis af.

De weg van Garnstock naar Perkiets (Membach) wordt Smokkelaarspad (Schmugglergatz) genoemd ter herinnering aan de mannen die in de regio Eupen smokkelden onder de neus van Pruisische douanebeambten die hun kantoren hadden gevestigd in het huis aan de ingang van deze straat, aan de kant van Eupen, aan het begin van de Verviers straat, terwijl het Belgische douanekantoor in Overoth lag.

In 1909 vestigden Duitse en Oostenrijkse geestelijken zich in een huis in Garnstock. In 1913 werd besloten om een klooster en een kapel te bouwen. Maar de Grote Oorlog dreigt in augustus 1914 en de gemobiliseerde religieuzen moeten naar hun eigen land terugkeren.

De gebouwen bleven enkele jaren onbewoond tot de paters Franciscanen in 1924 het klooster en de bijgebouwen verwierven. Ze begonnen toen met een bouwcampagne die in 1934 eindigde met de bouw van de huidige kerk.

Actions sur le document